zondag 6 maart 2011

weer thuis

Gisteravond laat kwamen we na een reis van bijna 24 uur thuis in Houten aan. Per vliegtuig met vertraging van Dhaka naar Dubai, flink doorlopen op het vliegveld om de aansluiting te halen, daarna doorvliegen naar Dusseldorf. Op Dusseldorf stond gelukkig familie te wachten, met bloemen en ballonnen, om ons met de auto naar huis te brengen. Vannacht hebben we redelijk geslapen en vanochtend zijn we de reisspullen aan het opruimen en verder aan het acclimatiseren.

We kijken terug op weer een zinvolle reis. Het nakijken van de kinderen is natuurlijk zinvol voor de kinderen zelf. Daarbij zijn er ook wat bijeffecten. Vooral het feit dat je daar komt, vanuit een ver land, bemoedigt de mensen dat ze niet vergeten worden. Een tweede keer is dat effect nog sterker. Dit jaar hebben we nog meer contact gehad met de veldwerkers. Van laag tot hoog hebben we met allerlei mensen gesproken. Zo hoorden we ook meer achtergronden, en zagen we zaken die minder goed lopen. Door onze bijzondere positie zijn we ook in staat om die zaken aan te kaarten op het hoofdkantoor. Wat voor de veldwerkes in de hierarchische structuur en cultuur veel moeilijker is.

Voor ons zelf was het weer een reis met veel ervaringen. We zijn nog meer van Bangladesh, en vooral van de Bengaalse mensen gaan houden.

We hebben in de blogs over van alles geschreven. Maar in de blogs is ook een hoop niet ter sprake gekomen: kinder self help groups, ratten en kakkerlakken, zingen en dansen, gastvrijheid, en nog veel meer. De komende dagen gaan we de geschoten foto's en filmpjes nog eens goed bekijken. Daar komt vast nog wel materiaal voor meer blogjes uit.

We zijn in ieder geval weer gezond en wel in Nederland en we zien er naar uit om familie, vrienden en bekenden weer te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten