donderdag 21 augustus 2014

Volgende stap in drinkwater voorziening

Changing Lives heeft een nieuwe stap gezet in de zorg voor drinkwater in Bangladesh!
We begonnen met het sponsoren van gewone waterpompen voor drinkwater. De volgende stap was het laten plaatsen van (duurdere) extra diepe pompen op de plekken waar dat nodig is, om arsenicum in het grondwater te vermijden. Nu heeft Changing Lives opdracht gegeven tot de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in het zuiden van Bangladesh.


We waren in de omgeving van Mongla in 2011. Tijdens onze tweede reis naar Bangladesh. De armoede, ondervoeding en problemen met drinkwater die we tegen waren gekomen tijdens onze eerste reis in (vooral) het noorden van Bangladesh, kwamen we nu opnieuw tegen, alleen een graadje erger.

Mongla ligt in het zuiden van Bangladesh, waar het vasteland overgaat in het moerasgebied van de Sundarban. Minder dan 100 km zuidelijker ligt de Golf van Bengalen, een uitloper van de Indische Oceaan. Door de vorm van het continent is de Golf van Bengalen een soort trechter die uitkomt bij het laaggelegen Bangladesh.

In 2009 heeft de typhoon Aila het zeewater opgezweept tot zes meter extra hoogte in de Sundarban, en heeft een vloedgolf van drie meter hoogte het gebied daarboven geraakt. De directe gevolgen waren (officieel) tientallen doden en honderden vermisten, honderden gewonden en een half miljoen mensen die hun huis kwijt waren.

Maar een ander gevolg was dat er veel zout was gekomen op het land in het zuiden van Bangladesh. En daardoor groeit rijst, wat normaal daar verbouwd werd, niet meer.  En de meeste bronnen van drinkwater (uitgegraven vijvers) bevatten nu zout water. Omdat de meest dicht bijzijnde drinkwatervijver voor veel mensen veel te ver is, kopen de mensen water van handelaren, die het water uit verder gelegen vijvers halen en op een soort bakfiets rondbrengen.

Het gebrek aan voedsel en drinkwater in het zuiden van Bangladesh, zorgt er voor dat de gevolgen van de armoede, daar nog schrijnender zijn dan elders in Bangladesh.
Changing Lives wilde heel graag wat voor het zuiden van Bangladesh doen.

waterzuiveringsinstallatie in Sathkira
Door de aanwezigheid van arsenicum zijn ondiepe waterpompen geen goede optie voor drinkwater, door de zoute ondergrond zijn diepe waterpompen ook niet geschikt. Onze partnerorganisatie Bangladesh Nazarene Mission (BNM) heeft ervaring met waterzuiveringsinstallatie in Sathkira (Zuidwest Bangladesh), die goed functioneert. In samenwerking met BNM onze zullen we een (kleine) waterzuiveringsinstallatie laten plaatsen in Holdibunia, een dorpje vlakbij Mongla. Opgepompt grondwater wordt verder gezuiverd tot veilig drinkwater. Door het water niet weg te geven, maar het te verkopen (ruim onder de huidige marktprijs voor veel slechter water) kunnen de kosten van onderhoud en elektriciteit worden terugverdiend.

We zijn heel blij dat wij met Changing Lives dit project kunnen sponsoren. Dit project is ingewikkelder, vraagt doorlopende aandacht, en is veel duurder dan eerdere projecten die we gesponsord hebben. We zijn blij met de kennis en creativiteit van onze partnerorganisatie, om zoiets te bedenken en uit te voeren. We zijn blij dat er elektriciteit beschikbaar is in dat gebied (dat was in 2011 niet vanzelfsprekend).

Maar we zijn vooral blij met, en dankbaar voor al die mensen die Changing Lives steunen. Dankzij jullie trouwe financiƫle steun kunnen we nu een groter project sponsoren. Alle gevers: hartelijk dank! Jullie maken echt een verandering in de levens van deze mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten