donderdag 25 september 2014

Handen wassen

Door iemand een hand te geven, breng je al gauw honderdduizend bacteriën over naar die ander. En je ontvangt er honderdduizend …
Op onze handen zitten ontzettend veel bacteriën, die terecht komen op alles wat we met onze handen aanraken. Als iemand anders datzelfde voorwerp (deurkruk, toetsenbord, gereedschap) vastpakt, kunnen de bacteriën overspringen naar de volgende persoon.

Handen wassen is een van de meest eenvoudige, maar ook meest effectieve methodes om de verspreiding van infecties tegen te gaan. Dat komt doordat we met onze handen van alles aanraken.
Bacteriën zitten in lagen op je handen. De ziekmakende bacteriën zitten in de buitenste laag. Door je handen te wassen met zeep (minimaal 20 seconden) dood je de buitenste laag bacteriën op je hand.

“Na het plassen: handen wassen” In Nederland klinkt het vanzelfsprekend. Sommige mensen “vergeten” het, omdat ze het niet belangrijk genoeg vinden. In Nederland lijkt alles zo schoon, dat we niet het gevoel hebben dat er allemaal vieze beestjes op onze handen zitten.

Dat is in Bangladesh wel anders.
Het begint al met dat de meeste mensen in Bangladesh niet eens een WC hebben. Ze plassen en poepen langs de straat, of op het veld tussen de gewassen. De bacteriën die daar achter gelaten worden, worden meegenomen door opwaaiend stof, de voeten van mensen die er doorheen lopen, de groenten die geoogst en verkocht worden, vliegen die op de ontlasting landen en daarna de huizen in vliegen.
Bij de WC die er niet is, is natuurlijk ook geen water. Dus als de handen vies zijn worden ze afgeveegd aan iets wat in de buurt is, de grond, een paaltje, een muurtje.
Handen wassen lukt alleen als er water in de buurt is, en dan graag schoon water. Ook dat is er op veel plaatsen niet. En dan heb ik het nog niet eens over zeep.

In Bangladesh zitten je handen al gauw vol met bacteriën, virussen en eitjes van parasieten.  Niet goed je handen wassen voor het eten, is dan vragen om een infectie, met als gevolg diarree of wormen in je buik. Heel veel kinderen weten niet hoe ze hun handen moeten wassen. Waar leer je dat, als je thuis niet kan oefenen door gebrek aan water? Juist, op school.

Op de scholen van onze partnerorganisatie in Bangladesh, BNM, hebben ze wel een WC en een waterpomp. Sinds de trainingen van Changing Lives Foundation aan de leerkrachten van deze scholen, krijgen de kinderen les in handen wassen. En oefenen ze dat elke dag.  Het is een vanzelfsprekend onderdeel van het lesprogramma geworden. En het wordt zo hopelijk een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven, ook thuis.

Voorlichting en onderwijs zijn en blijven de belangrijkste bouwstenen voor een goede gezondheidszorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten