zondag 25 maart 2018

De kracht van een jarenlange relatie


Onze partnerorganisatie in Bangladesh BNM beheert ongeveer 70 scholen verspreid over heel Bangladesh. Op die scholen zitten ruim 6000 kinderen uit de allerarmste delen van de bevolking. Normaliter zouden deze kinderen niet naar school gaan, maar werken om geld binnen te brengen voor het gezin. Nu kunnen ze wel naar school, omdat westerse mensen hen sponsoren.
Met het geld dat deze mensen geven, krijgen de kinderen onderwijs en een warme maaltijd. Tegelijkertijd wordt er contact gemaakt met de ouders en de dorpsgemeenschap. De leerkrachten en gezondheidswerkers van de scholen geven voorlichting aan de ouders. En de landelijke organisatie BNM stuurt regelmatig andere werkers om de gemeenschappen te trainen, bijvoorbeeld in het telen van gewassen, zorgen voor de dieren, voedzame maaltijden maken.

De activiteiten van Changing Lives concentreren zich rond deze schoolprojecten.
We begonnen met het nakijken van de gezondheidstoestand van de kinderen, en ze behandelen als er ziektes zijn. Voor de meeste van deze kinderen is een doktersbezoek onbetaalbaar: hun ouders moeten een dag vrij nemen, en het loon daarvan kunnen ze al niet missen. De dokter betalen, en daarna ook nog medicijnen is helemaal een stap te ver. Daardoor gaan ze vaak "te laat" naar de dokter. Tegelijk trainden we de plaatselijke dorpsdokters en gezondheidswerkers van de scholen, zodat de kinderen ook zorg hadden, wanneer wij weg waren.
Onze sponsoracties voor medicijnen en tandenborstels en het merendeel van onze drinkwaterprojecten zijn voor of in de directe omgeving van deze scholen.

Toen we na enkele jaren merkten dat we vaak dezelfde problemen behandelden, hebben we een preventieprogramma gemaakt, samen met en speciaal gericht op de scholen van BNM. We trainen de medewerkers van de scholen, leerkrachten, gezondheidswerkers en managers, hoe zij de meest voorkomende ziektes kunnen voorkomen. En hoe zij deze kennis aan hun leerlingen kunnen overdragen. De medewerkers krijgen een driedaagse training en moeten die zelf implementeren op hun eigen school. Omdat het aantal scholen, en daarmee het aantal medewerkers groeit, en vanwege verloop in het personeel, moet er ook een systeem komen waarin de medewerkers elkaar trainen.

Morgen gaan we met een team van vijf mensen weer richting Bangladesh. Tijdens deze reis gaan we natuurlijk ook aan de gezondheid op de scholen werken, door het trainen van de medewerkers en evalueren wat onze trainingen uitwerken.
Maar dit keer gaan ook twee teamleden met expertise op financiƫn, projectmanagement en duurzaamheid. We gaan met elkaar praten over mogelijkheden om de scholen (meer) zelfvoorzienend te maken, en minder afhankelijk van westerse donoren.

We zijn er trots op dat Changing Lives in haar relatie met BNM geleidelijk aan steeds minder aan directe hulpverlening, en steeds meer aan kennis delen doet. Dat lukt alleen, doordat we in onze jarenlange relatie steeds beter weten, waar behoefte aan is, en wat elkaars mogelijkheden zijn.

We zijn er ook trots op en blij mee, dat wij ook al een jarenlange relatie hebben met jullie, onze achterban. Jullie betrokkenheid geeft ons de energie om hiermee door te gaan. En jullie steun geeft Changing Lives de mogelijkheden om steeds meer te doen.
Dank daarvoor! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten