zaterdag 7 april 2018

Kinderen nakijken

Changing Lives Foundation is gestart met en door het nakijken van kinderen.
Kinderen nakijken en zo nodig behandelen is nuttig. Het lijkt soms maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar je zal maar net het kind zijn op wie die druppel valt. Een doktersbezoek op een cruciaal moment kan in de levens van sommige kinderen een groot verschil maken.

Door alle kinderen op een school na te kijken, krijgen we ook inzicht in wat er speelt op een school. En als we meer scholen bezoeken, zien we ook wat de problemen zijn in een bepaalde regio. Dat helpt onze partnerorganisatie om hun beleid daarop af te stemmen. En ons om de juiste trainingen te geven.
Zo verandert de druppel op een gloeiende plaat, in een druppel die in het water valt en kringen veroorzaakt. Kringen die steeds verder uitdijen.

Tijdens deze reis hebben we in twee regio's kinderen onderzocht, rond Sreemongal in het noordoosten van Bangladesh, en rond Mongla in het zuiden. De gebieden zijn zeer verschillend. Sreemongal is heuvelachtig en de scholen staan temidden van theeplantages. Mongla ligt in de zuidelijke delta van Bangladesh en is zeer waterrijk. De scholen staan op eilanden, waar je met de auto niet kan komen.
Maar beide regio's hebben gemeen dat de plaatselijke bevolking zeer arm is.
De werkers op de theeplantages in het noorden hebben weinig andere mogelijkheden dan hun onderbetaalde werk te continueren. De plattelandsbewoners in het zuiden raken regelmatig alles kwijt door overstromingen, en moeten hard werken om te overleven. De overeenkomst in armoede zorgt voor overeenkomst in de problemen die spelen.

We hebben in totaal in vier dagen 425 kinderen nagekeken op zes scholen, drie in elke regio. Hoewel de percentages van kinderen met problemen in de loop der jaren geleidelijk zakken, blijven worminfecties en slechte gebitten de top twee in de gevonden problemen. Dat zijn de twee hoofdonderwerpen waar we onze training aan ophangen. En we merken: ze zijn nog steeds erg belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten