zaterdag 14 april 2018

Trainingen

Intussen zijn we weer terug in Nederland. We hebben weinig tijd gehad om blogs te schrijven. Maar er is nog zo veel wat we willen vertellen over deze reis. Daarom gaan we nog even door met bloggen.

Changing Lives Foundation focust op gezondheid. Dat geldt ook voor onze trainingen. Uit onderzoek in andere landen blijkt dat je in deze leefomstandigheden met een paar eenvoudige maatregelen, het aantal infecties met 30 tot 50% kan verlagen.
In de loop der jaren hebben we een training ontwikkeld van twee tot drie dagen. Onderwerpen zijn ziekteverwekkers, hygiene, gebitsverzorging, voeding, doelen stellen en plannen maken. Wij trainen  in het les geven vooral over handen wassen en tanden poetsen, en geven de belangrijkste achtergrondinformatie. Recent hebben we het gebruik van groeikaarten aan onze training toegevoegd. In september 2017 gaven we deze training in de districten Noord en Noord-West. Tijdens deze reis hebben we in het district Zuid deze training gegeven.

Deze gezondheidstraining is vooral voor de medewerkers van de scholen die direct contact hebben met de kinderen. Dit zijn mensen op verschillende lagen: de leerkrachten, die op de school zelf werken; de organizers, die vier tot acht scholen managen; en de coördinatoren, die enkele tientallen scholen in een regio overzien. Deze mensen organiseren ook bijeenkomsten voor de dorpsgemeenschappen, waar hun kinderen uit komen.

Zo komt onze kennis terecht bij de leerkrachten, hun leerlingen, maar ook bij de gezinnen van deze kinderen en hele dorpsgemeenschappen.

In de teams van Changing Lives staat de medische expertise op de voorgrond. Ook tijdens deze reis was dat het geval. Met een arts en twee verpleegkundigen in het team, hebben we de meeste tijd besteed aan gezondheidszorg en gezondheidstraining.

Dit keer hadden we ook twee mensen in ons team met expertise in projectmanagement en financiën. En dat gaf de mogelijkheid om ook een heel andere training te geven. Voor deze training kwam uit het hele land iedereen met een managementfunctie naar het hoofdkantoor van onze partnerorganisatie BNM in Dhaka. Organizers en coördinatoren, maar ook de leiders van alle districten en hun financiële mensen.
Scholen kunnen niet zichzelf financieren. Zelfs in Nederland gaat er geld van de overheid naar onderwijs. De scholen van BNM, die zich richten op de kinderen uit de allerarmste gezinnen, zijn afhankelijk van geld van anderen. En de wereld van ontwikkelingshulp is in de loop van de jaren sterk veranderd.
Het grootste deel van de inkomsten voor de scholen komt van mensen die individuele kinderen sponsoren. We lieten hen zien hoe de geldstromen lopen, en welke rapportage de sponsoren verwachten. We gaven training in het maken van begrotingen en financiële rapportages.
Afhankelijkheid van één inkomstenbron is erg kwetsbaar. We toonden mogelijkheden om andere inkomstenbronnen aan te boren, en trainden ze in het schrijven van subsidie aanvragen.

We vinden het heel bijzonder dat in de loop der jaren zo veel vertrouwen is gegroeid dat wij ons ook met de financiën van BNM mochten bemoeien. En dat wij zo veel professionele expertise in het kernteam van Changing Lives hebben, dat we ook hier over een training kunnen geven.

Eigenlijk ben ik best wel trots op ons ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten