donderdag 5 oktober 2023

Een nieuwe partner?

Buitenaanzicht ziekenhuis

Op uitnodiging van een oude bekende, hebben we er voor gekozen om deze reis kennis te maken met een andere organisatie: Koinoinia. Koinoinia is in het noord-oosten van Bangladesh actief met een klein ziekenhuis. 

Samen binden versgeplukte betel bladeren
Deze regio van Bangladesh, Sylhet, is heuvelachtig en staat bekend om zijn theeplantages. Het ziet er idyllisch uit en trekt toeristen aan. Maar de werkelijkheid is ook dat de werkers in de theeplantages leven in golfplaten hutjes op de plantages, worden uitgebuit, onderbetaald en geen toegang hebben tot scholing. Ze blijven daardoor generatie op generatie in armoede leven. In het heuvelland wonen de oorspronkelijke bewoners van Bangladesh. Door hun andere taal en cultuur zijn ze gemarginaliseerd door huidige meerderheid in Bangladesh, die bij de opsplitsing van Brits Indië, noodgedwongen naar Oost Pakistan (het huidige Bangladesh) moesten verhuizen.
Heuvellandschap

We hebben veel respect voor dit ziekenhuis. Het heeft circa 10 kamers waar 2-4 bedden in staan. Meer past er naar Nederlandse begrippen niet in, maar behalve de patiënten zelf, zie je in de kamers ook familieleden die meehelpen met de zorg en het eten van de opgenomen patiënten. 

Het ziekenhuis is naar Nederlandse begrippen klein, verouderd en voldoet niet aan de eisen van deze tijd. Maar het ziekenhuis staat in de omgeving goed aangeschreven. Het heeft een gerespecteerd laboratorium (ongelooflijk wat ze allemaal kunnen in die kleine ruimte met zo weinig apparatuur) en de grootste operatiekamer in de omtrek (die soms gebruikt wordt door chirurgen uit andere ziekenhuizen).

Pasgeboren tweeling
De nu als enige aanwezige arts (een tweede is met zwangerschapsverlof) heeft altijd dienst. Zij wordt bijgestaan door een semi-arts, die nog een jaar ervaring op moet doen, voor hij zich arts mag noemen. 

Het ziekenhuis doet in principe "alles", maar staat vooral bekend om haar moeder en kind zorg. Ze begeleiden zwangerschappen, doen bevallingen en keizersnedes. Er is geen opvang voor prematuren, dus dreigende bevallingen onder de 36 weken worden naar een groter ziekenhuis verwezen.

Helaas heeft corona voor een forse patiënten vermindering gezorgd. Hierdoor hebben ze twee jaar lang fors verlies gedraaid. Bezuinigingen werden ook aan de buitenkant zichtbaar, en daardoor verloor het ziekenhuis een deel van zijn goede naam. Een paar artsen hebben door in het ziekenhuis te werken goodwill opgebouwd, en zijn vervolgens een privé praktijk in de omgeving begonnen. Zij zijn dus een soort concurrenten geworden. Het ziekenhuis draait nog steeds verlies. De directeur had uitgerekend dat ze door 1 labtest per patient extra te laten doen, weer winst konden draaien. Maar dat weigeren ze. Ze zijn er voor de allerarmsten, die zelf ook elke taka moeten omdraaien. Ze willen alleen testen doen, en medicatie leveren, die echt nodig is. Ze gaan liever dicht, dan dat ze moeten inleveren op ethiek.

Vroedvrouwen in spe

Ondanks de financiële problemen geeft het ziekenhuis nog steeds korting of zelfs gratis zorg aan de allerarmsten. En die zijn er in overvloed in de omgeving. Het personeel trekt de onherbergzame omgeving in, om met "medical camps" (gratis) zorg bij de mensen te brengen. In het ziekenhuis worden jonge vrouwen uit de dorpen van de oorspronkelijke bewoners opgeleid om vroedvrouw te worden, zodat de bevallingen in de dorpen veiliger gebeuren.

Wij mogen samen met ziekenhuispersoneel 4 dagen achtereen een "medical camp" doen. Gewapend met handinstrumentarium en een doos medicijnen trekken we naar een afgelegen plek, waar we een klaslokaal of een kantoortje omtoveren tot een spreekkamer, en een tafel bij de ingang tot receptie. Van te voren is in de omgeving bekend gemaakt dat we komen en dan is het maar afwachten hoeveel mensen er komen.

Onze gastheer heeft bewust op 4 zeer verschillende locaties een medical  camp georganiseerd, zodat wij een breed beeld krijgen van het ziekenhuis en de mensen die ze helpen. Op die manier gaan we kijken of Konoinia en Changing Lives wat voor elkaar kunnen betekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten