maandag 2 oktober 2023

Eerste evaluatie

Het bezoek aan onze partnerorganisatie BNM sluiten wij altijd af met een verslag en een evaluatie. De laatste dag van ons bezoek waren we dan ook druk bezig om gegevens in te voeren, samenvattingen van de cijfers te maken, en daar een juiste interpretatie aan te geven. Aan het eind van de middag zaten we aan tafel met de eindverantwoordelijke voor de scholen die BNM beheert, de landelijke directeur en de verantwoordelijke voor Zuid-Aziƫ van de internationale moederorganisatie waartoe BNM behoort.

Na bijna 4 jaar niet in Bangladesh te zijn geweest, was het vernieuwen van de relaties, een belangrijk doel van deze reis. Dat is gelukt. Hoewel we alle personen aan tafel al langer kennen, ontmoetten we ze dit keer in een andere, leidinggevende rol. Het nieuwe leiderschapsteam is (zeker voor Bengaalse begrippen) jong, en heeft een andere visie op leiderschap: transparant, bottom up en doelgericht. Deze omslag past minder in de hiƫrarchische Bangladesh cultuur en stuit daarmee ook op weerstand. Maar ze zijn er van overtuigd dat dit de juiste richting is voor de toekomst, en zijn overtuigd van het slagen daarvan. Wij hebben onze waardering uitgesproken voor hun openheid en bevestigd dat we ons zeker konden vinden in hun nieuwe leiderschapsstrategie.

Sinds onze vorige blog zijn we verhuisd. Eerst een klein stukje naar het oosten, naar centraal Bangladesh. Een paar dagen later naar het noord-oosten van Bangladesh, Sylhet, waar het heuvelachtig is en er veel theeplantages zijn. In beide regio's hebben we kinderen onderzocht. En we maken statistieken van onze bevindingen. 

Door corona zijn in Bangladesh de scholen 2 jaar gesloten geweest. In de stad konden ze dat opvangen met online lessen. Maar voor de leerlingen van de scholen van BNM, die tot de allerarmsten behoren, was dat niet mogelijk. Door de kinderen apart naar school te laten komen, of thuis op te zoeken, werd het contact onderhouden. Toch kregen de scholen veel uitvallers, vooral onder de oudste kinderen. Dat was het eerste opvallende punt: minder oudere kinderen.

Helaas vonden we een hoog percentage kinderen die te klein of te licht waren. En ook het percentage kinderen met worminfecties was opvallend hoog. Het bleek dat er bij BNM ook bezuinigd moest worden. In plaats van voor een warme maaltijd, was er voor eenvoudige snacks gekozen. Een voortzetting van het beleid dat tijdens corona was ingezet. En de ontwormingstabletten waren uit de begroting verdwenen, omdat de overheid die verstrekte. Maar de overheid was daarmee gestopt. Na het zien van onze cijfers, realiseerde de leiding van BNM dat het anders moest. We hebben gesproken over het in ieder geval kiezen voor gezonde, voedzame snacks. En het terugbrengen van ontworming in het budget

Bij ons laatste bezoek in 2019 waren we bezig onze trainingen over te dragen aan Bengaalse mensen. Van de groep die we toen hebben opgeleid is helaas nog maar weinig over. Tijdens onze trainingen kwamen we  veel nieuwe mensen in veel verschillende (onderwijzende) functies tegen, maar ook oud deelnemers. Onze trainingen gaat over de basis van hygiene, en we maakten ons zorgen dat het te eenvoudig zou zijn. Maar uit de evaluaties bleek dat wat wij doorgaven zo basaal was, dat iedereen het kon gebruiken in hun eigen werk. En tegelijk zo veel achtergrond informatie gaf, dat ze veel nieuwe dingen hadden geleerd.

Een grote opsteker was dat twee oud deelnemers graag wilden delen, wat ze met onze eerdere training hadden gedaan En dat het veel resultaat had gehad in hun scholen en dorpsgemeenschappen. Daar doen we het voor. We zijn een druppel. Maar wel een druppel die kringen vormt, die steeds verder uitdijen.

Met de leiding van BNM hebben we gesproken over de duurzaamheid van onze trainingen. Die kan alleen gewaarborgd worden, als hun eigen mensen onze trainingen kunnen overnemen. Dat zijn ze volledig met ons eens, en we hebben gesproken over wegen om dat mogelijk te maken. Bij een volgende reis moet dat de focus zijn.

Het bezoek aan BNM hebben we afgerond, maar we blijven nog even in Bangladesh. Op uitnodiging van een oude bekende gaan we nog een week werken met een andere organisatie. maar daarover later meer.

3 opmerkingen:

 1. Wat mooi dat jullie zo van betekenis mogen en kunnen zijn voor de kinderen. Succes de komende week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar wat jullie schrijven. Wel mooi dat je weer aansluiting vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat er - al zijn het er maar een paar- mensen zijn die de door jullie overgedragen kennis in de praktijk brengen en verder willen overdragen. Eigenlijk het oude principe van 2 Tim 2. Zo gaat het verder, met Gods zegen.
  Riet

  BeantwoordenVerwijderen