dinsdag 19 januari 2010

electricien gevraagd

's Avonds worden de natuurlijke geluiden overstemd door het luide gebrom van de generator. Je moet je voorstellen dat er vlak naast je raam voortdurend een vrachtauto stationair staat te draaien. Dat is voor ons de tijd om al onze apparatuur op te laden en achter de computer te zitten. Maandagavond werd 's avonds laat het geluid luider en hoger. En dat ging maar door. Han zei eerst gekscherend dat de generator op hol sloeg. Maar toen de lampen sprongen en er uit verschillende aansluitingen vonken kwamen, verdween onze lacherigheid. Overspanning!

In het pikkedonker moesten we als eerste al onze apparatuur ontkoppelen. Dat die anders ook zou springen was niet ondenkbeeldig. Na een paar minuten kwam de beheerder (tevens projectmanager) de generator afzetten. Bij hem in huis was ook alles donker. De volgende dag zouden we wel verder kijken. Die avond ontdekten we ook dat ze de hekken van het gebouw waar we in slapen (zoals gebruikelijk) met hangsloten op slot doen. Maar dat betekent wel dat wij ingesloten zijn, en niet weg kunnen in geval van nood. Dat voelde niet prettig. Omdat de beheerder al weer weg was, en wij het overdreven vonden om te schreeuwen naar zijn huis 60 meter verderop, hebben we maar een ontsnappingsplan bedacht die nacht. Het zwakste deel van de constructie zijn de golfplaten daken. Daarlangs zouden we wel weg kunnen komen. (De volgende dag hebben we gewoon om de sleutel gevraagd.)

In de ochtend bleek de generator het geheel begeven te hebben. Er zou een nieuwe generator komen, hopelijk die dag nog. Het was ons een raadsel waar hij (op de motor?) een generator vandaan zou halen. Maar aan het eind van de middag kwam op een fiets met aanhanger een generator aan. Wij waren wel benieuwd of de bedrading het nog zou doen. Niet dus! In de avond kwam de electricien terug. In het donker hebben ze bedrading "aangelegd". Eigenlijk hebben ze gewoon een electriciteitsdraad gespannen onder het golfplaten dak. Het ziet er uit als een waslijn geknoopt aan de houten balken. Met je tanden bijt je de isolatie kapot, slaat er een ander draadje omheen die de kamer in gaat, knoopt er een fitting aan en voila: je hebt een lichtpunt. Toen wij zeiden dat we meer behoefte hadden aan een stopcontact, werd op dezelfde manier een stopcontact aangelegd. Natuurlijk zonder de stroom af te sluiten, want dan zou het weer donker worden. We hebben constant klaar gestaan om zo nodig te reanimeren, maar dat was niet nodig. Overigens bleek het stopcontact niet te werken, ws omdat de stekkerdoos die we nodig hadden doorgebrand was.

We gaan er van uit dat dit een noodvoorziening is, want erg degelijk ziet het er niet uit. We moeten oppassen dat we niet per ongeluk tegen onder spanning staande punten op lopen. Onze apparatuur doet het nog, maar we weten nog niet of de opladers het overleefd hebben. Dus we zijn nog zuinig met stroom, totdat we weer echt kunnen opladen. Het zal duidelijk zijn dat we blij zijn dat we een sleutel van het hek hebben. Dat slaapt een stuk rustiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten