donderdag 24 februari 2011

foto impressies

In het zuiden van Bangladesh is er zo veel water dat een oversteekje met de boot heel normaal is. Hier steken we de rivier in Mongla over.


Vanuit de Bengaalse golf komen in mei en november regelmatig orkanen het zuiden van Bangladesh binnen. In dit deel van het land heten orkanen "cyclones". Hier wordt een cyclone shelter gebouwd. Als er een cycloon op komst is, wordt er ook voedsel voor een paar dagen in opgeslagen. Deze shelter kan 500 mensen opvangen tijdens een orkaan. De mensen krijgen les hoe ze hun spullen enigszins kunnen beschermen: begraven onder de grond.


Af en toe komen er mooie mensen naar ons kijken en luisteren. Dit zijn vrouwen van een self-help-group die horen bij het CDC die wij op die dag bezoeken. In een self-help-group sparen vrouwen gezamenlijk in een potje, waar diezelfde vrouwen geld uit kunnen lenen.


Als we ergens stil blijven staan, verzamelt er zich al gauw een groepje belangstellenden om ons heen. Soms worden we letterlijk bedolven onder de belangstelling.
Koken is in Bangladesh soms een wat ingewikkelde aangelegenheid. Alles moet nog worden klaargemaakt. De kip moet nog worden geslacht, geplukt en schoongemaakt. De groente is ook niet voorgesneden. Voor het vuur wordt gesprokkeld of gekocht brandhout gebruikt. Hier wordt het ons ontbijt klaargemaakt: chapatti, een soort wrap, met groente, een gebakken eitje, en natuurlijk heet water voor koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten