dinsdag 1 februari 2011

Op weg naar het zuiden

Vandaag was het erg druk op het hoofdkantoor. De jaarvergadering van BNM was vandaag. Hierin werd verslag gedaan van alle activiteiten van BNM en de plannen voor het komende jaar. Voor ons een mooie gelegenheid om een overzicht te krijgen over alle projecten. En dankzij de vertaling door één van de medewerkers lukte dat nog ook.

Vandaag hebben we ook het reisschema vastgesteld. Morgenochtend vertrekken we naar het zuiden van Bangladesh. We zullen daar ruim twee weken blijven. Het zuiden van Bangladesh grenst aan de Bengaalse zee en is de uitmonding van twee grote rivieren uit de Himalaya. Oorspronkelijk was het zeer vruchtbaar land dankzij het slib dat door de rivieren werd meegenomen. Maar door de verwoesting door de cycloon Aila in 2009 is het zoute water van de zee ver het land binnen gedrongen en is de grond onvruchtbaar geworden. Een ander deel van het zuiden is door het stijgen van de zeespiegel door de klimaatverandering te zout geworden. Voor de boeren is dit natuurlijk een ramp. De mensen leven daar nu vooral van de visvangst en het verzamelen van honing. (In het zuiden leven heel grote wilde bijen, de zogenaamde killler bees. Gestoken worden door een zwerm bijen die hun honing aan het verdedigen zijn, is erg slecht voor je gezondheid. Deze bijen leven vooral in de Sundarban, waar ook de Bengaalse tijger leeft. Gemiddeld eens per drie dagen wordt er een mens opgegeten door een tijger. De meeste slachtoffers zijn deze honingverzamelaars.)

Het is de bedoeling dat we weer Child Development Centers (CDCs) gaan bezoeken en de kinderen gaan nakijken. En er zullen ook vast wel vragen komen van de ouders en anderen in het dorp. Vorig jaar waren we in het noorden. Daar vonden we de mensen al in armoede leven. Volgens zeggen zijn de mensen in het zuiden nog armer...
We zijn benieuwd wat dat dan wel betekent. De DS (leidinggevende predikant in de Kerk van de Nazarener) uit die regio waarschuwde ons dat ze misschien op sommige plekken geen behoorlijke maaltijd voor ons kunnen bereiden. Maar iets gedroogds is wel te krijgen. We denken dat we daar wel tegen kunnen. (we hebben vitaminepillen bij ons :) Tot nu toe heeft BNM er altijd voor gezorgd dat we meer dan genoeg hadden. Vanavond hebben we in ieder geval een rijkelijke maaltijd gehad. Ons galgemaal. Kunnen we weer even op teren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten