maandag 7 februari 2011

warme voeten


Overdag is de temperatuur ruim 20 graden. Voor ons een heerlijke temperatuur. Het zonnetje schijnt en we lopen rond met alleen een shirt aan. De dames iets meer, om fatsoenlijk gekleed te zijn naar Bengaalse begrippen. We kijken de kinderen meestal na in een klein kantoortje dat aan een CDC-gebouw vast zit. En onder het golfplaten dak waar de hele dag de zon op staat, wordt het in zo'n kantoortje waarin steeds twee onderzoekers, een vier tot vijf kinderen, een vertaler, een lerares, een gezondheidswerker en af en toe wat ouders staan, best wel warm. Toch zien we de plaatselijke bevolking nog vaak rondlopen met drie lagen aan, en soms nog met een warme wollen muts op.
In ieder geval hebben de kinderen het nu veel minder koud dan vorig jaar in het noorden (maar toen waren we er ook een maand eerder). En vanaf nu wordt het alleen maar warmer. Heeft het wel zin om nu sokken uit te delen?
Met de plaatselijke werkers hebben we over ons sokkenproject gesproken: we hebben 400 paar sokken mee, gekocht en zelf gebreid, op initiatief van en door onze vrienden Els en Willem, die voor hun 12.5 jarig huwelijks jubileum sokken en geld voor sokken voor de kinderen in Bangladesh hebben gevraagd. het leuke aan deze sokken is dat ze tenen hebben. Daardoor kan je ze dragen in de teenslippers die hier het meest worden gedragen. Tijdens dat gesprek bleek dat de afgelopen winter de koudste is geweest, zo lang als ze zich kunnen heugen. Het was op een gegeven moment 4 graden boven nul. Als je in een hutje woont die niet tegen de kou beschermt, en ook geen kachel hebt, is dat echt een ramp.
De mensen hier zijn heel arm, alles wat helpt om warm te blijven is welkom. Dus ja, het heeft heel veel zin om sokken uit te delen. Gisteren zijn we begonnen met het uitdelen van sokken. En vandaag hebben we de tweede lading sokken uitgedeeld. Na het lichamelijk onderzoek krijgen de kinderen een paar sokken. Vandaag hebben Sioe Dian en Laurens tientallen kinderen op schoot gehad en ze sokken aangedaan. Geweldig vonden de kinderen dat, en hun ouders nog meer. Sommige ouders kwamen speciaal terug om de kinderen nog bij hun op schoot te zetten.
Op dit ogenblik hebben wij warme voeten. De Bengalen wat minder. Hopelijk kunnen deze sokken er voor zorgen dat ze de komende tijd en de volgende winter beter doorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten