zondag 1 april 2012

Het groene gezicht van Bangladesh

Ons eerste bezoek aan Bangladesh viel in januari en februari. Alles was dor en droog. We zagen eindeloze vlaktes met droge bruine aarde, met daarop de verdorde stompjes van geoogste rijst.  We hadden medelijden met de bananenbomen waar we langs reden. We dachten dat ze dood waren, want de bladeren waren helemaal bruin. Later ontdekten we dat ze bruin waren van de laag stof die op de bladeren lag. De stof blijft op de bladeren liggen in de droge tijd, die loopt van november tot april. Aan het eind van ons bezoek zagen we hier en daar een vleugje groen van net geplante rijst.

Ons tweede bezoek viel in februari en maart. De regen is dan nog niet gevallen, maar op veel plaatsen werd er al rijst geplant. Het water dat daarvoor nodig is werd machinaal uit de grond omhoog gepompt en met de hand over de jonge plantjes verspreid. De eindeloze droge vlaktes die we op ons eerste bezoek zagen, werden onder water gezet om er rijst op te kunnen planten. Omdat we dit keer een maandje later in het land waren, stond de rijst al een stuk hoger. Omdat het warmer werd gingen bomen uitlopen en bloeien. Bangladesh kreeg voor ons een veel groener gezicht.

Bangladesh kent zes seizoenen:
Basanto (lente) februari tot april,
Grishma (zomer) april tot juni,
Barsha (regen) juni tot augustus,
Sharat (herfst) augustus tot oktober,
Hemanto (mist) oktober tot december,
Sheet (winter) december tot februari.

Elk seizoen heeft zijn eigen temperatuur en vochtigheidsgraad. En geeft daarmee zijn eigen gezicht aan Bangladesh. Wij hebben tot nu toe Sheet en Basanto meegemaakt.

Dit jaar zullen we er van eind april tot begin juni zijn. De zomer zal warm en vochtig zijn, en het kan wel 40 graden worden. Dat zal wel even wennen zijn.
Maar waar we naar uit zien is hoe het land er uit zal zien. Vorig jaar vertelde één van de medewerkers hoe mooi ze de hoge groene rijsthalmen vond, die zachtjes in de wind heen en weer wiegen. Die gaan we dit jaar meemaken. De warmte en vocht zal leiden tot een explosie van groen, wat weer een heel ander beeld van Bangladesh zal geven. Bangladesh zal dan haar groene gezicht waarover je in de reisgidsen leest, ook aan ons laten zien.

En met een beetje geluk zijn begin juni de mango’s rijp. Dat geeft Bangladesh in deze tijd wel een heel aantrekkelijk gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten