maandag 12 oktober 2015

Veiligheid voor alles

Na twee moorden op buitenlanders in enkele dagen hier in Bangladesh zijn de veiligheidsmaatregelen voor buitenlanders verscherpt. De meeste westerse regeringen hebben landgenoten, die in Bangladesh zijn, opgeroepen om extra voorzichtig te zijn. De Nederlandse overheid adviseert plaatsen waar veel buitenlanders komen, te vermijden. Enkele westerse organisaties hebben hun mensen uit Bangladesh laten vertrekken.

De komende tijd wordt er nog wat extra onrust verwacht, omdat een belangrijke politieke leider enkele dagen terug ter dood is veroordeeld in verband met oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in 1971.

We merken dat de overheid en onze partnerorganisatie nerveus zijn. Er is veel politie op straat. In Khulna hebben we in een internationaal hotel geslapen, en daar zat 24 uur per dag politie in de lobby. Bij de bezoeken aan scholen en dorpen in het veld, wordt de plaatselijke politie ingelicht over onze komst. Onze partnerorganisatie wil niet dat onze bezoeken aan een dorp langer dan 30 minuten duurt. In het noorden, waar we een halve of een hele dag één plek bezochten (om kinderen te onderzoeken) kregen we politiebescherming mee tijdens onze bezoeken.

Gelukkig was de aanwezigheid van de politie in alle gevallen vooral gezellig, en niet noodzakelijk. Persoonlijk had ik het gevoel dat de politiebegeleiding vooral meer aandacht trok, en de kans op een aanslag eerder zou vergroten dan verkleinen. Maar ja, zij zullen de situatie wel beter in kunnen schatten dan wij. En toen we één keer zelfs iemand van de binnenlandse veiligheidsdienst mee kregen, vroegen we ons wel even af, waar we mee bezig waren.

Ook zelf nemen we voorzorgsmaatregelen. We posten bijvoorbeeld pas achteraf, waar we geweest zijn. En we kunnen (helaas) niet zo maar een wandelingetje maken, wat we in voorgaande jaren wel deden.


We willen jullie laten weten dat er goed voor ons gezorgd wordt, en dat er geen reden is voor zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten