donderdag 31 augustus 2017

Noodhulp bij de overstroming. Een stuk zeep?

We zagen het al vanuit het vliegtuig. Ruim een week na het begin van de ergste overstroming van deze eeuw staat een derde van Bangladesh nog onder water. En nu we geland zijn, horen we dat noodhulp nog steeds nodig is. 


Op dit ogenblik is Bangladesh zich aan het voorbereiden op Eid al Adha, het offerfeest, het op een na grootste moslimfeest. Voor deze viering gaat iedereen op bezoek bij zijn familie, om cadeaus uit te wisselen en samen te eten. En traditioneel wordt er een dier geslacht. Alle bedrijven zijn dicht, en de (door de overstromingen extra beschadigde) wegen zijn overvol met mensen die naar hun familie reizen, en veewagens en karren die de offerdieren van het platteland naar de steden brengen.

BNM, onze partnerorganisatie in Bangladesh zal de dag  na het offerfeest 10.000 noodhulppakketten distribueren in het noorden en noordwesten van Bangladesh. In die pakketten zit rijst, linzen, zout, bakolie, aardappelen en ORS.

Door de overstromingen raken de drinkwaterbronnen vervuild. Als het vuile water in de waterpompen is gekomen, kan het grondwater vervuild raken. Het grondwater dat wordt opgepompt is namelijk schoon doordat het gefilterd is door de bodem, en bacteriën niet kunnen groeien door het gebrek aan zuurstof.  Als er vuil water binnen is gekomen, kan dat het hele grondwater reservoir aantasten. Mensen gaan op zoek naar de plekken waar water nog wel drinkbaar is, zieke en gezonde mensen komen daar bij elkaar.
Diarree en geelzucht zijn dan nog milde problemen. Cholera en tyfus liggen ook op de loer. 

En dan kom je bij één van de speerpunten van Changing Lives Foundation: infectiebestrijding.

De aller-aller-aller-belangrijkste maatregel om besmettingen van mens op mens te voorkomen is het wassen van de handen met water en zeep. De handen minimaal 20 seconden wassen met water en zeep doodt vrijwel alle ziekmakende bacteriën, en voorkomt dat je door aanraking met je handen anderen of drinkwaterbronnen besmet.


BNM zal daarom aan de 10.000 noodhulppakketten een stuk zeep toevoegen, gesponsord door Changing Lives. We zijn dankbaar voor alle gevers die het mogelijk maken om dit te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten