zaterdag 2 september 2017

Onderweg naar onze eerste training

Na twee dagen op het hoofdkantoor van BNM geweest te zijn en allerlei nuttige informatie vergaard en gedeeld te hebben was het gisteren een reisdag naar het noorden.
Vanwege het offerfeest leek het wijs om op vrijdagmorgen te vertrekken omdat het idee was dat dan iedereen wel al zo'n beetje uitgereisd zou zijn en zich al op de eindplek van bestemming zou bevinden.
Het tegendeel bleek echter waar....

Het leek wel of iedereen besloten had om op reis te gaan naar het noorden. Een afstand van 350 km waar je normaliter 6-7 uur over doet. Er werd gezegd dat het mogelijk wel 2 uur langer zou kunnen gaan duren vanwege het offerfeest en het slechte wegdek vanwege de overstromingen.

We hebben er echter 14 uur over gedaan....de langste reistijd ooit in Bangladesh. We waren om 18.30uur op de plek waar we eigenlijk zouden lunchen! We waren toen al 9 uur onderweg. En waren nog niet eens op de helft van de af te leggen afstand.

Onderweg was er, zoals meestal, wel ontzettend veel te zien. Nog nooit hebben we zoveel mensen tegelijk onderweg gezien die vervoerd werden in karren, trucks, overvolle bussen, bovenop transportauto's en op daken van treinen. Waarschijnlijk allemaal mensen die onderweg waren naar een plek om het offerfeest te vieren.

Qua landschap zagen we dat de rivieren een heel eind buiten hun oevers getreden waren. Ondergelopen land, weggeslagen wegdek, bomen waaraan te zien was dat ze normaal gesproken niet in een grote waterplas staan etc.

Doordat het vroeg donker wordt hier hebben we het merendeel van ondergelopen land niet eens gezien. We zagen wel vaak glinsteringen van water maar het was te donker om te het echt te kunnen zien.

Zo gaar als boter checkten we om 23.15uur in bij de receptie van ons hotel aan de rand van Dinajpur.
Na het uitpakken van onze koffers zijn we daarna gelijk gaan inpakken want vandaag begon de eerste trainingsdag om 8.30uur.

Het was een korte nacht maar toen we arriveerden op de trainingsplek ging de energie gelijk stromen.

Er zaten 36 onderwijzers, gezondheidswerkers en organizers op ons te wachten. Het was een vreugdevol weerzien van bekenden en onbekenden.
Het blijft bijzonder dat ondanks het feit dat velen te dealen hebben met overlast van de overstromingen ze toch gekomen zijn.

We geven een 3-daagse gezondheidstraining.
De onderwerpen zijn onder andere bacteriën en parasieten, de wormcyclus, hygiene (o.a. handen wassen op de juiste manier), kennis over tanden/kiezen en het maken van SMART plannen. Vanwege de overstromingen en de ziektes die daaruit kunnen voortvloeien geven we ook daar aandacht aan.

Een aantal van de cursisten hebben de training gevolgd, die we 5 jaar geleden gegeven hebben. En hoe geweldig is het dan, dat hetgeen we toen geïntroduceerd hebben zoals het tandenpoetsen op de CDC's en het handen wassen nog steeds gedaan worden!

Deze eerste trainingsdag voelde als heel vertrouwd en het was werkelijk een genot om te zien hoe gemotiveerd de groep is om te leren. En dat maakt het dan extra leuk om te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten