woensdag 6 september 2017

Uitdelen van noodhulppakketten

Eind augustus dit jaar trof de grootste overstroming van deze eeuw Nepal, India en Bangladesh. Door de hoge temperaturen viel er extra veel regen ten zuiden van de Himalaya, en smolt er extra veel sneeuw. 41 miljoen (!) mensen raakten in de problemen door de overstromingen, die daarop volgden. Het aantal doden wordt geschat op minimaal 1500. En dat is alleen nog het aantal dat tijdens de overstromingen is overleden.
Als het water weer is gedaald dreigen door het vervuilde water ziektes als diarree, cholera, dengue en malaria. Oogsten zijn vernietigd, waardoor honger dreigt voor de vele in armoede levende inwoners.

Al het water dat in Nepal en India naar beneden komt, baant zich een weg door Bangladesh, voordat het in de zee terecht komt. In Bangladesh voegt het zich bij het water dat in Bangladesh zelf valt. Voor Bangladesh betekende dit tijdens deze overstroming, dat op een gegeven moment een derde van Bangladesh onder water stond.
Wij zijn nu in Bangladesh kort na de ramp. Nu het meeste water weer is gezakt, is de grootte van de ramp minder zichtbaar, maar niet minder aanwezig.  We zagen huizen die zijn beschadigd of vernietigd. Wegen zijn beschadigd. Rijstvelden en bananenboomgaarden zijn verloren gegaan.
We zijn onder de indruk van de veerkracht van de mensen in Bangladesh. Want twee weken na de ramp zien wij noodreparaties van de wegen. Op veel plekken zijn ze al weer bezig nieuwe rijst te planten. En we zagen zelfs een paar nieuw aangeplante bananen velden, waar de oude bomen nog naast lagen.

Maar voor de allerarmsten is het nog moeilijker geworden om te overleven. Voor hen is noodhulp nodig. Onze partnerorganisatie in Bangladesh, BNM, heeft 10.000 voedselpakketten samengesteld waar een gezin (afhankelijk van de grootte) één tot twee weken van kan leven. Wij waren net op tijd in Bangladesh om een stuk zeep aan die pakketten toe te laten voegen. Over waarom Changing Lives het belangrijk vindt om 10.000 stukken zeep te sponsoren, schreven we eerder een blog.


Vandaag konden we aanwezig zijn bij het uitdelen van ruim 800 van deze noodhulppakketten. Het was goed om te zien hoe blij de mensen waren met deze pakketten. 

Natuurlijk is het alleen noodhulp en lost het de langere termijn problemen niet op. Maar zoals de directeur van BNM vandaag tegen ons zei: deze mensen hoeven zich nu de komende dagen even geen zorgen te maken hoe ze moeten overleven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten