woensdag 27 november 2019

Train de trainers van de trainers training

Zo onze eerste train de trainers van de trainers training zit er op.
Tijdens onze Aziƫ reizen gaven wij met ons Changing Lives team tot nu toe al "train de trainers" trainingen. Wij leren leerkrachten en gezondheidswerkers hoe zij les kunnen geven over gezondheid en preventie, aan schoolkinderen en dorpsgemeenschappen. Dit keer hebben wij andere mensen getraind om deze training te geven.
17 zeer gemotiveerde deelnemers hebben 3 dagen hard gewerkt om de lesstof onder de knie te krijgen. De lesstof bestaat uit inhoudelijke kennis over ziektekiemen, hoe ziektes zich verspreiden, wat je kan doen om ze te voorkomen. Veel nadruk krijgen de techniek van handen wassen en tanden poetsen. Daarnaast geven we ook aandacht aan hoe je de lesstof kan overbrengen en toepassen in je eigen situatie. Presentatietechnieken, doelen stellen en plannen maken staan daarom ook op het programma.

Ongeveer de helft van deze mensen had al een keer een training van ons gevolgd. Voor hen betrof het inhoudelijke deel grotendeels uit puntjes op de i zetten. Foutjes en onvolkomenheden in de kennis werden bijgesteld. Zij werkten vooral aan hun onderwijsvaardigheid. Voor de andere helft lag het tempo van de training extra hoog. Dat was een uitdaging waar ze soms nerveus van werden. Maar dankzij de intensieve inzet en goede sfeer kwam iedereen aan het eind van de training op het gewenste niveau.

Tijdens de training moesten alle deelnemers een paar keer een subonderwerp presenteren. Ze kregen dan feedback op hun presentatie techniek. Bovendien was dat gelijk een herhaling van de lesstof. Op die manier checken we of de lesstof is overgekomen, en of ze het kunnen toepassen.

Maar de echte evaluatie komt in de komende twee weken. Twee drietallen uit deze training gaan de gezondheidstraining in hun eigen regio geven. Aan de leerkrachten en gezondheidswerkers in hun gebied. Zodat die gezondheidsvoorlichting kunnen geven aan de mensen aan wie zij les geven.

En wij zijn daarbij. Morgen reizen we naar het zuiden, en een weekje later naar het noorden van Bangladesh, om daar (onder andere) train de trainers trainingen bij te wonen. Gegeven door de deelnemers aan deze training. Zij gaan dus gelijk het geleerde in praktijk brengen.

We hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. En dan zijn we weer een stap verder in de samenwerking tussen BNM in Bangladesh en Changing Lives in Nederland.

1 opmerking:

  1. Mooi zeg! Zo kan het effect van jullie aanwezigheid verveelvoudigd worden. - Ronald

    BeantwoordenVerwijderen