vrijdag 22 november 2019

Bangladesh, we komen er aan

Vanmiddag reizen we weer richting Azië. Dit keer naar Bangladesh.

Sinds 2010 komen we ongeveer 1 keer per jaar in Bangladesh. Dat zorgt er voor dat we een goede relatie hebben opgebouwd met onze partnerorganisatie BNM. Het wederzijdse vertrouwen zorgt er voor dat we steeds verdere stappen kunnen maken. We zijn nu weer toe aan de volgende fase.

BNM beheert scholen, voor de allerarmsten. Voor kinderen uit de allerarmste gezinnen is naar school gaan een luxe. Als ze naar school gaan, kunnen ze niet meewerken en geld verdienen. En ze moeten wel eten.
Via BNM kunnen mensen deze kinderen sponsoren, en voor die
sponsoring krijgen ze scholing en een maaltijd per dag. Via de school hebben de werkers van BNM ook contact met de (dorps)bevolking, en zo draagt BNM ook bij aan de ontwikkeling van hele dorpsgemeenschappen.

In de eerste fase van onze relatie, keken wij kinderen na.
Toen wij (Corry en Han) aanboden om een keer vrijwilligerswerk te doen, vroeg BNM ons om check ups te doen bij de kinderen van deze scholen. Deze kinderen hebben door de armoede van hun ouders moeilijk toegang tot medische voorzieningen. In twee opeenvolgende jaren hebben wij in 2x 5 weken ongeveer 5500 kinderen onderzocht. Bij ongeveer een kwart van deze kinderen ontdekten wij gezondheidsproblemen en gaven wij behandeladvies.

De volgende fase: train de trainers.
Wij ontdekten dat we heel vaak dezelfde adviezen gaven. 90% van de problemen bleek te maken te hebben met drie hoofdproblemen: gebrek aan veilig drinkwater, slechte gebitten, worminfecties. Toen BNM ons vroeg om weer terug te komen, wilden we dat wel, maar dan om les te geven.


Wij trainden de leerkrachten en gezondheidswerkers om les te geven aan hun leerlingen en de dorpsgemeenschappen: hoe je deze problemen kan voorkomen, hoe je het geleerde in de praktijk kan brengen.
In een training van drie dagen, zijn ze in staat om 90% van de gezondheidsproblemen te voorkomen! In het eerste jaar dat we dit deden hebben we ruim 200 mensen getraind in vijf trainingen. We hebben berekend dat deze 200 mensen aan circa 10.000 anderen les zouden geven.
Zo maakte de druppel die wij lieten vallen, kringen in het water die steeds verder uitdijen.

Het vertrouwen groeit.
Doordat wij jaar na jaar terugkwamen, groeide het vertrouwen tussen Changing Lives en BNM. Door de wereldwijde financiële crisis raakten ze veel sponsors kwijt. Tijdens onze reis vorig jaar zaten twee financiële en organisatie experts in ons team. Die hebben het beheer van de scholen door BNM financieel doorgelicht en daar een training op ontwikkeld. Dat jaar hebben we dus behalve gezondheidstrainingen ook een financiële training gegeven.

Overdragen van onze trainingen.
In de loop van de jaren hebben wij onze trainingen steeds geleidelijk bijgesteld, zodat we een training hebben die past bij de situatie in Bangladesh. Op dit ogenblik is de gezondheidstraining die wij geven grotendeels uitontwikkeld. Sommige werkers van BNM hebben wij al vaker op onze trainingen gehad. Anderen zijn nieuw in de organisatie.
Tijdens de komende reis gaan wij werkers van BNM trainen, om de training die wij nu geven, te geven. Zo kan BNM zijn eigen mensen trainen, en kunnen nog meer mensen bereikt worden.

We zijn blij met alle mensen die ons volgen, met ons meeleven, ons steunen en met ons blij zijn over de resultaten die we bereiken.
Wij zien er naar uit om onze vrienden in Bangladesh weer te ontmoeten. We houden jullie op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten