Het is logisch dat in Azië veel anders gaat, dan wij gewend zijn in Nederland. Doordat we al meer keren in Bangladesh zijn geweest, weten we daar inmiddels wat we kunnen verwachten, wat de gewoontes zijn en begrijpen we in grote lijnen meer van de taal en de cultuur. In Nepal is het nog een beetje een ontdekkingstocht.
De voorbereidingen
Tegenwoordig is het gemakkelijker om contact te hebben met onze medewerkers ter plekke. Daardoor is vooraf ons werkprogramma bekend. Uiteraard zijn dat de grote lijnen want in ontwikkelingslanden ben je afhankelijk van omstandigheden zoals o.a. het weer en de mogelijkheid van reizen.
Al jaren maken we bij het inpakken van de koffers gebruik van een paklijst zodat we niet weer elke keer hoeven te bedenken wat er in de koffer moet.
Onze eigen gezondheid en veiligheid zijn belangrijke zaken. Dus wat absoluut niet ontbreekt zijn een klamboe, DEET en basis medicatie zoals we allemaal in huis hebben. Naar Nepal hebben we ook noodmedicatie mee in geval van malaria. En Han neemt altijd 1 hechtset mee voor de noodgevallen (nog nooit nodig gehad overigens).
Qua kleding is het meestal zo dat we geen dikke kleding nodig hebben. Luchtige en gemakkelijk wasbare kleding hebben de voorkeur. Sandalen maar ook bergschoenen gaan mee want de wegen zowel in Bangladesh en Nepal zijn veelal niet van asfalt ;)
Als er anderen met ons (Han en Corry) meegaan bespreken we vooraf het programma, de paklijst en cultuurzaken. Samen naar de ambassade gaan in verband met de visa aanvragen proberen we ook. Dat is ook een leuke voorbereiding. Tijdens de reis zelf is er ook veel gelegenheid om van alles te bespreken, doordat we als groepje altijd bij elkaar zijn (behalve als we slapen).
Corry neemt altijd Nederlandse koffie, haar kunststof koffiepot, een mini waterkoker en een paar bekers mee. Ons credo is: First coffee and then the world! We proberen zoveel mogelijk dagelijks een Hollands koffiemomentje in te lassen. Dat is niet alleen lekker maar ook gewoon even een ‘moment’ met elkaar.
Bereikbaarheid en reizen
Mobiele telefonie is de afgelopen jaren steeds meer normaal geworden. Wat we ook vooraf afspreken is dat er een lokale pre-paid sim-kaart wordt gekocht. Dat maakt het mogelijk om altijd bereikbaar te zijn voor het thuisfront. En het is tegenwoordig ook mogelijk om bv via WhatsApp te connecten met ons thuisfront. Zeker niet onbelangrijk!
Hoe we reizen in het land waar we zijn hangt af van het land. Hier in Nepal zitten we nu aan het eind van de regentijd. De wegen hebben erg geleden van de regen en er zijn op veel plekken landverschuivingen. Aangezien we naar het zuiden zouden gaan voor ons werk is er besloten om te gaan vliegen. De eerste vlucht naar Simara was slechts 20 minuten maar met de auto had een hele dag kunnen duren, met onderweg allerlei onaangename verrassingen.
We laten het altijd aan de leiding van onze medewerkers ter plekke over wat het beste is om te doen.
En dat geldt eigenlijk voor alles! Wij zijn in het land te gast, zij weten veel dingen veel beter. Dus vooral niet eigenwijs zijn. Vragen stellen kan uiteraard altijd wel… ;)
Verblijfplek, eten en drinken
In Nepal logeren we in eenvoudige hotels. Heerlijk dat we dat vooraf niet zelf hoeven te regelen. Er zijn vooraf wel afspraken gemaakt over prijzen en comfort want ook hier zijn er grote verschillen in soorten hotels en guesthouses.
Men weet dat wij als westerlingen extra kwetsbaar zijn voor het plaatselijke eten en drinken. Men houdt er meestal rekening mee dat dingen minder ‘spicy’ voor ons bereid worden. We drinken ook echt alleen maar water uit flessen.
Tijdens de trainingen worden er in grote pannen op houtvuur gekookt. Wij eten dan gewoon mee en je kunt merken dat ze echt proberen om alles zo hygiënisch mogelijk voor ons te bereiden. In al die jaren zijn we nog nooit ziek geworden!
In het hotel is er een menukaart dus dat is gemakkelijker. Uiteraard gaan we weleens uitdagingen aan om iets te proberen zoals een paar dagen geleden een Indiaans ontbijt. Voor 1 keer wel oké maar gefrituurde suiker heeft niet onze voorkeur.
Wassen zonder wasmachine
We kunnen niet voldoende kleding meenemen dus uiteraard moet er ook gewoon gewassen worden. Een meegenomen touwtje fungeert als waslijn. We wassen de spullen in het fonteintje en we drogen de was op onze kamer. Buiten is niet passend, je weet ook maar nooit wat er dan aan ongedierte in kruipt.
Flexibiliteit
Wat alle onderwerpen betreft is er 1 woord dat bovenaan staat en dat is Flexibiliteit. Zonder flexibel te zijn is leven en verblijven in ontwikkelingslanden wel heel erg moeilijk. Niet te ver vooruit kijken,loslaten en vooral genieten van de momenten! Dat kun je hier goed leren!!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten