Deze foto maakte ik op één van onze eerste dagen in het zuiden van Nepal. Het leuke aan deze foto vind ik dat het zo veel aspecten van Nepal combineert, en vooral oud en nieuw.
In Nepal zijn een paar grote, doorgaande wegen, die geasfalteerd zijn, en in redelijke staat verkeren. Deze zogenaamde “highways” zijn vergelijkbaar met onze provinciale wegen, alleen worden ze gebruikt door snel en langzaam verkeer door elkaar, en vaak ook door voetgangers. De meeste wegen zijn onverhard. Dit zorgt voor een modderpoelen na de regen, kuilen in de weg waar je omheen moet slalommen, stofwolken in de droge tijd en lage snelheden. Wij vragen dan ook niet hoe ver iets is, maar hoe lang het duurt om er te komen.
Daarachter zie je afval dat langs de weg gedumpt is.
De mensen hier zijn al zo lang bezig met alleen maar overleven, dat milieuvervuiling totaal geen onderwerp van gesprek is. Afval is dan ook een groot probleem in Nepal. Overal zie je afval langs de weg gegooid. En bijna nooit kom ik iemand tegen, die het belangrijk vindt om dat tegen te gaan.
In de stad, maar zeker buiten de stad hebben de meeste huizen golfplaten daken. De golfplaten daken sluiten meestal niet goed aan op de muren. In de ruimte tussen muur en dak heeft de wind vrij spel. Stof en ongedierte kan daar makkelijk door het huis binnenkomen. Dat gezegd hebbende is het verbazingwekkend hoe schoon het binnen toch kan zijn. De plekken waar wij training geven hebben ook golfplaten daken. Lekker warm met felle zon en 39 graden.
Op het gebouw links zie je een grote waterton.
In de stad is wel een waterleiding, maar de druk van het water is heel laag. Veel gezinnen pompen zelf het water omhoog naar het dak. Vandaaruit stroomt het water het huis in. Op die manier krijg je overal in huis nog een redelijke waterdruk.
Op het gebouw in het midden staan links zonnepanelen.
Het grootste deel van Nepal is aangesloten op het elektriciteitsnet. Maar er is niet genoeg stroom voor de hele dag, en zeker niet om zware apparaten (keukenapparatuur) aan te sluiten. Op veel plaatsen krijgen wijken daarom bij toerbeurt hun stroom, en dus een deel van de dag gewoon niet. Ons hotel lost dat op met een eigen generator. Nepal is hard bezig steeds meer hydro-elektriciteit te produceren. Nepal heeft voldoende snelstromende rivieren en hoopt binnen afzienbare tijd zelfvoorzienend te worden.
Rechts zie je zendmasten voor mobiele telefoons en mobiel internet.
Vaste telefoonlijnen zijn duur en kwetsbaar in Nepal. Maar mobiele telefonie en mobiel internet is wijdverbreid. De prepaid bundels zijn goed betaalbaar. De meeste mensen hebben dan ook een mobiele telefoon, en velen ook mobiel internet. Dat maakt snelle communicatie goed mogelijk.
Nepal is in ontwikkeling en dat maakt het een land vol verrassingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten