zondag 29 december 2019

Terugblik op 2019

Het jaar 2019 is voor Changing Lives een bijzonder jaar geweest.

We zijn dit jaar voor het eerst drie keer in Azië geweest. Eerder gingen we één keer per jaar. Maar omdat we nu meer focussen op trainen, is het effectiever om vaker kortere periodes te gaan.
Door andere keuzes in hun werk kunnen Han en Corry Tan, de leiders van de Changing Lives teams, vaker een reis maken. Drie keer per jaar blijkt wel druk (en kostbaar: alle kosten van de reizen dragen de teamleden zelf). Voor volgend jaar plannen we twee reizen.

Dit jaar hebben we Nepal aan ons werkgebied toegevoegd. Al enkele jaren lag het verzoek om in Nepal eenzelfde programma uit te rollen als in Bangladesh. Dit jaar hebben we daar een begin mee gemaakt.

In Bangladesh trainen we nu 8 jaar mensen om les te geven in basisgezondheidszorg. Nu hebben we een volgende stap gezet. We trainen nu ook trainers om anderen te trainen in ons programma. In het voorjaar van 2020 gaan we daarmee verder.

Tijdens de drie reizen van 2019 hebben de teams van Changing Lives Foundations
op 14 plaatsen check ups van kinderen gedaan.
Daarbij zijn 536 kinderen onderzocht en zo nodig behandeld.
We gaven 7 trainingen,
waarin 137 deelnemers getraind werden om les te geven aan anderen. De meeste deelnemers geven les aan tientallen, sommige zelfs aan honderden mensen. Deze trainingen hebben invloed op het leven van circa 10.000 mensen.

Vanaf het eerste jaar dat wij in Bangladesh waren, zijn mensen ook betrokken door zelf (baby)mutsen en sokken te breien. Elke reis nemen we er enkele honderden mee. Ook dit jaar hebben we weer
circa 700 mutsen en 60 paar sokken uitgedeeld.

De donaties aan Changing Lives komen voor 100% terecht bij projecten in ontwikkelingslanden, tenzij de gever het expliciet een andere bestemming geeft (kantoorkosten, onkosten teamleden).
Dit jaar bezochten wij weer het gebied rond "onze" waterzuiveringsinstallatie in Holdibunia. Die installatie heeft inmiddels twee cyclonen overleefd en is al 4 jaar voor 4000 mensen een bron waardoor zij (volgens eigen zeggen!) veel minder huidproblemen, maagklachten en diarree hebben. Het beschikbaar stellen van veilig en schoon drinkwater heeft een enorme impact op de levens van mensen.

Met uw giften hebben we in 2019
8 waterpompen gesponsord en daarmee
2.385 mensen schoon drinkwater gegeven.

Alle gevers en iedereen die bij ons betrokken is en met ons meeleven:
Heel hartelijk bedankt namens die duizenden mensen, wiens levens jullie veranderen.

Wij wensen jullie een gezond en betekenisvol 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten