donderdag 10 mei 2012

Eet smakelijk Bangladesh


Er hangt een goudgele gloed over de groene graanvelden. De gerijpte rijst geeft een gouden kleur aan de rijstvelden. Het is oogsttijd.

Rijdend door het landschap van Bangladesh zien we heel vaak mensen bezig met de rijst oogst. Op de meeste velden staat de rijst nog, net wel of nog net niet rijp. Maar op andere plekken zie je dat de Bengalen al bezig zijn met het snijden ven de rijsthalmen. Ze binden de gesneden halmen samen in schoven. En een stapel van die schoven schuiven ze aan de uiteinden van een stevige bamboestok, waarmee de Bengalen de geoogste rijst naar “binnen” brengen. Op de velden blijven kleine stronkjes staan.


Het “binnen” is voor de Bengalen meestal een binnenplaats met een betonnen vloer. Of een glad gemaakte zandvloer in het veld. Daar worden de rijstkorrels gescheiden van de halmen. Ze spreiden de rijst uit op de betonnen vloer om te drogen. Als er veel rijst is en de laag dus dikker, dan sloffen de mannen of vrouwen er met hun blote voeten door heen om de rijst om te woelen. (Die voeten zijn overal geweest… Als je al niet gewend bent om je rijst te wassen voor het koken, weet je nu waarom dat wel nodig is.) De overgebleven halmen kunnen ze voeren aan de koeien en geiten.
De rijst wordt gepolijst om het (gezonde) zilvervliesje er af te halen en dan in grote jute zakken gedaan. Zo’n grote jute zak vol met rijst weegt 50 kilo. Die zakken zie je weer terug op de markt. Daar kan je de rijst in kleinere hoeveelheden kopen.

In Bangladesh zie je heel veel rijstvelden. Kilometer na kilometer zie je rijst groeien, zo ver als het oog reikt. Die rijstvelden moeten enorme hoeveelheden rijst opbrengen. Het is dan moeilijk om te begrijpen dat voldoende voedsel krijgen voor veel mensen in Bangladesh een probleem is. Om de monden van de 160 miljoen Bengalen  te voeden, is er echter nog meer rijst nodig dan het land zelf kan produceren. Ondanks de uitgestrekte rijstvelden, moet Bangladesh nog steeds rijst invoeren. Deze oogst is goed. Met een feestje wordt het binnenhalen van de oogst gevierd. Voor de komende tijd is er genoeg rijst op de markt.
Eet smakelijk, Bangladesh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten