vrijdag 4 mei 2012

Onze eerste trainingsdagen

Vanmiddag hebben we moe maar voldaan, de eerste serie trainingsdagen afgesloten. Dinsdag 1 mei zijn we hier in Naogaon aangekomen. Op woensdag  startten we met ons trainingsprogramma.
Het was de eerste keer. Dus we vonden het best wel een beetje spannend hoe het allemaal zou gaan. We hadden wel een programma bedacht. Maar het is natuurlijk de vraag of dat aansluit en aanslaat bij onze doelgroep: de leerkrachten en gezondheidswerkers van de CDCs (= Child Development Centres).

In 2010 en 2011 hebben Han en ik (Corry) ongeveer 4000 kinderen nagekeken. We vonden bij 89% van de kinderen als probleem worminfecties, gezondheidsklachten door te weinig water drinken en slechte gebitten. Vaak was er ook sprake van een combi van deze problemen. Dat heeft ons geinspireerd om dit keer een training te geven over deze onderwerpen, aan de leerkrachten en gezondheidswerkers. Zij kunnen dit dan weer overbrengen aan de CDC kinderen.

Tijdens de voorbereidingen hiervoor kwamen we tot onze vreugde een al werkend hulpprogramma tegen. In de Filippijnen zijn exact dezelfde problemen gevonden, en daar hadden ze ook een programma bedacht:  op school 1x per dag de kinderen hun tanden laten poetsen, 1x per dag hun handen laten wassen en een wormenkuur 2x per jaar. Daarmee bereik je een forse vermindering van gezondheidsproblemen en van de schoolabsentie. Alles bij elkaar dus een enorme winst. Zoiets wilden we ook graag voor Bangladesh.

Wij wilden met de trainingsdagen bereiken dat de leerkrachten tijdens de training een plan zouden maken voor hun eigen CDC, om dagelijks op school tanden te poetsen, handen te wassen en het ontwikkelen van een programma voor het voorkomen en behandelen van worminfecties en diarree.

In totaal namen23 leerkrachten, 1 gezondheidswerker en 2 kaderleden deel aan de training. Twintig van hen bleven deze dagen ook hier logeren, dus het was best een hele organisatie. En dan te bedenken dat afgelopen zondag pas bekend was, wat we precies zouden gaan doen en waar! We blijven ons verbazen over hoeveel ze hier in Bangladesh in korte tijd op poten zetten. Om het nog even wat concreter te maken: op zondag kregen de cursisten te horen dat ze op woensdag hier gedurende 3 dagen verwacht werden, en dat de scholen 3 dagen niet bemand en dus gesloten zouden zijn. Dat is toch werkelijk ondenkbaar in Nederland.

We zouden zoveel kunnen vertellen over de afgelopen 3 dagen. De cursisten waren erg gemotiveerd. Ze deden mee met alle werkvormen. Luisterden aandachtig. Werkten actief in groepjes. Poetsten braaf hun tanden tijdens de tandenpoetsinstructie. Wasten hun handen uitbundig en helemaal volgens de voorschriften na de lessen over hygiene. Stonden open voor alle aangeboden informatie en kennis en werkten hard aan het maken van doelen volgens de SMART methode. Met als resultaat dat ook wij ons SMART doel bereikt hebben!

Vanmiddag was de afsluiting van de training met een culturele viering. Dat wil zeggen dat we naar toneelstukjes gekeken hebben, Bengaalse liederen gehoord hebben en er gedanst werd. Van ons werd ook een culturele bijdrage verwacht. Dus ook wij hebben gezongen en gedanst. We lachten veel tijdens het met elkaar uitvoeren van  “2 emmertje water halen”. En we hebben zelfs op Bengaalse muziek  de foxtrot gedanst! Helemaal aan het eind zijn er officieel certificaten uitgereikt aan de deelnemers van de cursus en zijn er nog tal van foto’s gemaakt waaronder natuurlijk ook een groepsfoto.

Morgen gaan we naar een CDC waar de kinderen een medische check zullen krijgen. Zondag reizen we naar de volgende trainingplek. Uiteraard gaan we kijken naar wat nog bijgesteld moet worden in het lesprogramma maar de evaluatie (deze was anoniem) leverde als resultaat een 9.2 op! Nou, daar kunnen we mee thuiskomen toch?

PS Als je meer foto’s van de training wil zien, bezoek dan www.facebook.com/stichtingchanginglives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten