dinsdag 26 februari 2013

Hoe blij kan je zijn met het zien van tandenborstels?

Yes, yes , yes. Ze zijn er! Vandaag bezochten we ons eerste Child Development Center (CDC) om kinderen na te kijken. We waren heel blij om te zien dat daar tandenborstels aan de muur hingen.

Vorig jaar waren we ook in Bangladesh, toen hebben we trainingen gegeven onder andere over waarom je tanden moet poetsen. Om het tanden poetsen als gewoonte te ontwikkelen, moet je het regelmatig doen. Kinderen op school tanden laten poetsen is daarvoor een goede manier. Wij hebben toen de leerkrachten een plan laten maken om dagelijks op school tanden te laten poetsen. Wij hebben dankzij het geld van vele gevers 30.000 tandenborstels voor de CDCs kunnen sponsoren. Eén van de onderdelen van de training was een opbergsysteem verzinnen en maken om de tandenborstels op school te bewaren. Op de CDC van vandaag hing een mooi kleed, waar de tandenborstels genummerd en van naam voorzien in hingen. Het systeem leek verdacht veel op een voorbeeld dat Wendy vorig jaar had meegenomen J. De tandenborstels worden dus goed gebruikt.

Vorig jaar hebben we veel energie gestoken in de trainingen. Maar het is altijd maar de vraag wat een eenmalige training aan resultaat oplevert. Nou dit dus. Ons doel vorig jaar was dat alle kinderen minimaal een keer per dag hun tanden zouden poetsen en hun handen zouden wassen op school. We waren blij om te horen dat ze dat ook deden, elke keer voor de maaltijd (handen wassen) en na de maaltijd (tanden poetsen). Helaas krijgen ze maar 4x week een maaltijd op school. Daar moeten we nog wat mee om het halen van ons doel compleet te maken.

Aan het onderzoeken van de kinderen hebben we dit keer het gebruik van groeicurves toegevoegd. Een groeicurve is een grafiek, waarbij je de groei van een kind kan vergelijken met zijn eigen groei, en de gemiddelde groei. Daarvoor moet je lengte, gewicht en de precieze leeftijd op een plaatje zetten. En dat bleek best nog wel moeilijk te zijn voor de gezondheidswerkers en leerkrachten. Angela en Corry hebben met engelengeduld deze mensen begeleid in het invullen van de formulieren en de groeicurves. Daarna hebben Digna, Anneli en Han de kinderen onderzocht. In totaal hebben we vandaag 42 kinderen bevraagd, gemeten, gewogen en onderzocht. Het was goed om na al het reizen nu echt de handen uit de mouwen te kunnen steken.
Voor deze kinderen zijn we naar Bangladesh gekomen. Om een verandering te brengen in de gezondheid van de allerarmsten. Straks gaan we weer trainingen geven aan gezondheidswerkers en leerkrachten. De ervaringen van deze en andere check-ups gaan we straks gebruiken in onze trainingen. We zien er naar uit om te delen van de kennis die we hebben opgedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten