dinsdag 12 februari 2013

Eén glas water per dag

Angel heet ze. Het bengaalse kind dat tijdens de training naast mij zit. Met een pen is ze bezig in een schriftje wat te doen. Qua grootte ziet ze er voor nederlandse begrippen uit als vier, maar ik weet dat je daar dan nog wat bij op moet tellen. De kinderen in Bangladesh zijn een stuk kleiner dan hun nederlandse leeftijdsgenootjes. Dus ik schat haar een jaar of vijf. Totdat ik zie wat ze aan het doen is. Ze is aan het schrijven! En ze schrijft engelse woordjes! Het bengaals heeft een ander schrift. En dat is het eerste wat ze leren. Dus voordat een kind engels kan schrijven... Dat betekent dat Angel heel slim is, of ... ze is nog ouder dan ze er uit ziet.

Na de training maak ik een praatje met Simson, de vader van Angel. Hij vertelt dat Angel zeven jaar oud is en een groeiachterstand heeft. Zelfs voor een kind in Bangladesh groeit ze te langzaam. De dokter vertelde dat dat komt doordat het drinkwater voor haar niet schoon genoeg is. Hij zou eigenlijk fleswater voor haar moeten kopen. Maar dat is voor hem onbetaalbaar.

Kinderen als Angel zijn er veel. Tijdens onze medische onderzoeken van kinderen ontdekken we dat de meeste kinderen maar één glas water per dag drinken. We leren dan ook snel hier in het Bengaals naar te vragen en op te reageren. De kinderen moeten meer drinken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vorig jaar november blogde ik er al over: veilig drinkwater is moeilijk te krijgen.

Van te weinig water drinken wordt je ziek. Maar de Bengalen hebben ontdekt dat ze van meer (onveilig) water ook ziek worden!

Veilig drinkwater is heel belangrijk. Op veel plaatsen in Bangladesh is het niet te krijgen. Daarom willen we in de komende maanden het plaatsen van waterpompen voor veilig drinkwater sponsoren. Een waterpomp kost afhankelijk van de regio en de diepte waarop het drinkbare grondwater zich bevindt €150 tot €1500. Voor nederlandse begrippen een beperkt bedrag, waarvoor je wel een heel dorp drinkwater geeft. En daarmee een gezondere toekomst.

We vragen aan de Bengaalse hulpverleningsorganisatie Bangladesh Nazarene Mission waar de pompen het meest nodig zijn en gaan bij onze komende reis ook zelf op die plaatsen kijken.
Help jij ons om de dorst van de Bengalen te lessen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten