zaterdag 9 maart 2013

Het Nazarene Schoonmaakteam


Het is een reis vol verrassingen. Gisteren hebben wij de straten van Dhaka schoongemaakt. Op de stichtelijke tijd van 6 uur ging de wekker. Deze is tot een acceptabele drie keer gesnoozed (door Angela en mij(Anneli) dan), waarna we snel onze werkkleding hebben aangeschoten. Om 7 uur ontmoetten we onze collegae in de kerkzaal. Met allemaal eenzelfde rode t-shirtjes van het Nazarene schoonmaakteam hebben we onze bezems, scheppen en rieten mandjes gepakt en zijn we de straat op gegaan.

Als jullie de foto’s van het straatbeeld hier hebben gezien, kunnen jullie je misschien voorstellen dat wij ons wel een beetje afvroegen wat het schoonmaken nou precies inhield. We begonnen voor het hoofdgebouw. Netjes werden alle papiertjes, plasticjes en andere viezigheden bij elkaar geveegd en netjes in het rieten mandje geschept. Een mooi en effectief systeem. Echter waar moet het heen? Dit wisselde per straat. Voor het hoofdgebouw gooide we het over het muurtje bij de buren. (ook een oplossing). In de andere straten maakten we een hoopje, dat mogelijk nog opgehaald werd. (maar dit bleef tot het eind een beetje onduidelijk). Andere creatieve plaatsen waren een ton en een bakfiets (beiden met onbekende eigenaar).

Toch ondanks de grote hoeveelheid straatvuil en stof en onze ietwat aparte manier van dit wegwerken, hielp het wel. De straat werd er zeker schoner van. Zelfs de hoopjes puin stonden er  netjes bij. En ergens is het natuurlijk te hopen dat de mensen hier het idee een beetje oppakken en zo nu en dan alles zelf een beetje bij elkaar vegen. En dit was natuurlijk eigenlijk de bedoeling. Want met z’n tienen de straten van Dhaka schoonmaken is onbegonnen werk. Maar de foto’s die door alle toeschouwers gemaakt werden, waarop wij druk in de weer zijn om de straten schoon te maken die is iedereen nog niet vergeten. De gesprekjes die de directeur van het hoofdkantoor (Nathan) met de mensen hield die zijn ze ook nog niet vergeten. En zo is het te hopen dat de mensen dit kleine gebaar (dat normaliter 2 keer in de maand op de vrijdag ochtend plaatsvindt) oppakken en de straten schoner gaan houden.

Het harde werk werd beloond met een ontbijtje, waarvan we helaas alleen de chapatti (een soort pannenkoekje) konden eten. De rest was bij een mannetje op de straat gehaald, dus dat hebben we voor de zekerheid even laten staan. Daarna hebben we snel een lange douche genomen om al het zand en andere dingen van ons af te spoelen. Al met al zeer geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten