donderdag 21 maart 2013

Waterpompen voor Bangladesh

Vandaag is het Wereldwater Dag.
Dit jaar is Nederland gastland voor de viering van Wereldwater Dag. Zie http://www.wwd2013.org/. Wereldwater Dag is ingesteld om mensen bewust te maken van het belang van water. Om te drinken, koken, wassen, planten mee te begieten, dieren te laten groeien, schoon te maken etcetera etcetera.

In Nederland is schoon water zo goedkoop, dat we er de WC mee doorspoelen. Wereldwijd sterft er naar schatting elke 20 seconden een kind door gebrek aan veilig drinkwateren gebrek aan sanitaire voorzieningen. Reken maar uit hoe veel kinderen dat per jaar zijn....

Ook in Bangladesh is een groot tekort aan veilig water om te drinken en te koken. Waterleidingen zijn er alleen in de grote steden. Pompen waarmee handmatig water uit de grond kan worden opgepompt zijn op het platteland het enig betaalbare alternatief. Omdat in grote delen van Bangladesh van nature arsenicum in de grond zit, moet in sommige delen van het land erg diep geboord worden om arsenicumvrij water te krijgen. Dat maakt waterpompen op die plaatsen extra duur.

Veel mensen hebben de laatste maanden geld gedoneerd of toegezegd aan Stichting Changing Lives voor drinkwater in Bangladesh. Dat geld vullen wij aan met donaties zonder specifiek doel. Op deze wijze kan Changing Lives drinkwaterpompen sponsoren, met een totale waarde van 10.000 US dollars.
In 14 dorpen zullen wij openbare waterpompen voor drinkwater laten plaatsen. Eén openbare waterpomp wordt gebruikt door honderden mensen. Onze partner Bangladesh Nazarene Mission heeft de plaatsen met de hoogste prioriteit uitgezocht en neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer en het onderhoud van de pompen. 

Alle gevers hartelijk dank. Vooral namens de duizenden mensen in Bangladesh die dankzij jullie nu toegang hebben tot veilig drinkwater.

De plaatsen waar de waterpompen komen vind je op onze website http://www.changinglives.nl/WAT_WIJ_DOEN/2013/2013_waterpompen.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten